Kommunpolis Christer Öhrlund säger att en av anledningen till att få cykelstölder klaras upp kan vara att brottet har en låg prioritet hos Polisen. Foto: Sandra Fonnisson/SVT

Västerås hårt drabbat av cykelstölder

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har det i genomsnitt skett 172 cykelstölder i månaden i Västerås. Det är en ökning från 2019 då snittet över hela året låg på 150 cykelstölder i månaden.

Christer Öhrlund är kommunpolis i Västerås och han berättar att anmälningarna på cykelstölder har ökat de senaste åren.

– Det försvinner för många cyklar. I år har hittills 1 200 cykelstölder anmälts. 2019 anmäldes 1 800 cyklar under hela året. Dessförinnan har antalet cykelstölder legat på mellan 1 600 och 1 700 stycken per år.

Västeråsaren Gustave Ntwari är en av de som drabbats. Han fick ha sin hybridcykel i knappt ett halvår innan den blev stulen utanför hemmet på Önsta-Gryta.

– Det känns jättejobbigt. Jag polisanmälde men utredningen lades ned. Polisen sa att det inte gick att utreda, berättar han.

Hur kommer det sig att så få cykelstölder klaras upp?

– Det har jag inget bra svar på. Vi uppmanar cykelägare att anmäla stölden och vi använder oss av ett sökregister så att vi kan hitta de senare. Cykelstölder är kanske ett lågprioriterat brott från polisens sida, säger Christer Öhrlund.

Polisen tipsar: Så försvårar du för cykeltjuven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.