Här visar boende i Tränsta runt på den omdiskuterade gödselplattan. ”Jag gillar det inte” säger Bertil Pettersson. Foto: SVT

Här ska 10 000 ton slam och gödsel lagras – boende i Tränsta kritiska: ”Känner oss totalt överkörda”

Uppdaterad
Publicerad

En ny, två fotbollsplaner stor platta för förvaring av bland annat avloppsslam och gödsel har väckt oro och ilska i Tränsta, mellan Hallstahammar och Köping.

– Vi känner oss totalt överkörda, säger Kicki Larsson-Leo.

Boende och verksamma i området är mycket kritiska till den, som de tycker, bristfälliga informationen från det aktuella företaget sida.

När SVT följer med en grupp av boende och intresserade ut till gödselplattan, sparkar de bland annat i det lösa gruset och undrar hur de porösa underlagen ska kunna hålla kvar eventuella kemikalier och andra ämnen.

I klippet berättar de om oron för skador på miljön och att ämnen från slam och gödsel bland annat ska hamna i dricksvattnet.

Företaget: Utmaning med information

Företaget Biototal, som arbetar med kretslopp och bland annat omhändertar restprodukter från samhälle och industri, ska lagra biogödsel och olika restprodukter – som certifierat och kvalitetssäkrat avloppsslam.

Det handlar om produkter som används inom lantbruket och som ska lagras inför spridning.

– Det är egentligen en helt vanlig gödselplatta med tillhörande gödselbrunn, säger Tomas Kjellquist, affärsutvecklare hos Biototal.

”Inte farligt”

– Det är alltid en utmaning med information. Vi har medverkat i en facebookgrupp för att samla underlag, haft informationsmöte i samband med anmälan för ett år sedan och haft dialog med grannarna under byggtiden då det var mycket trafik i området, fortsätter han.

Han berättar att ytterligare ett möte är inplanerat kommande tisdag.

– Det är inget olagligt eller farligt, det är ingen risk för någon miljökatastrof. Plattan och brunnen är täta och står i förbindelse med varandra. Alla näringsämnen vi tar emot på plattan kommer att stanna på anläggningen. Inget vatten går därifrån till sjöar eller vattendrag, säger Tomas Kjellquist.

En viss lukt kan uppstå, framförallt när man rör i massorna, men det ska inte vara av den omfattningen att det inte går att bo och trivas i området säger han.

När räknar ni med att verksamheten ska vara igång på riktigt?

– Det är ju fortfarande en byggarbetsplats. Vi ska också snygga till runtomkring. Men under nästa år någon gång.

Relativt få människor kommer i kontakt med kretslopp och lantbruk, vilket gör att informationbehovet ofta är stort och en utmaning, säger Tomas Kjellqvist affärsutvecklare Biototal. Foto: Biototal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.