Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Mälarens is i Västerås tändes marschaller som ett ljus i mörkret för Ukraina. Hör ukrainskan Polina Ivanova berätta om vad stödet från Sverige och Västerås betyder för henne i klippet. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Här tänds marschaller på Mälarens is för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. På Mälarens is i Västerås tändes marschaller som ett ljus i mörkret för landet.

– Det känns väldigt viktigt att vara här, säger ukrainskan Polina Ivanova, 28, som bor i Västerås.

Vid 16-tiden på lördagen började marschaller tändas på Mälarens is i Västerås. På isen skapades ett hundra meter stort hjärta med de brinnande flammorna. Marschaller löpte även längs den tre kilometer långa kajkanten från Framnäs till Lillåudden.

– Det är en väldigt svår tid för oss så jag är här för att titta på ljusen och sända mina tankar till de som är hemma i Ukraina, säger Polina Ivanova, 28, som i mars 2022 flyttade från Kiev till sin dåvarande pojkvän i Västerås.

Kriget i Ukraina

Enligt arrangören, den ideella gruppen Västerås för Ukraina, skulle över tusen marschaller tändas som en manifestation för fred i Europa.

Över ett hundra personer hade i ett Facebookevenemang anmält att de skulle delta i manifestationen.

Ukrainskan Polina Ivanova bor i Västerås sedan mars 2022. Foto: Fredrik Samuelson/SVT
Marschaller på isen. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet