Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen började undersöka den misstänkte 38-åringen hittade de filmklipp från provsprängningar runtom i Örebro – starta klippet för att se bilderna och få en sammanfattning av fallet. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Explosionen på Skiljebo: Här tillverkar och spränger 38-åringen bomber i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot den 38-årige man som misstänks ligga bakom explosionen i ett flerfamiljshus på Skiljebo den 27 januari. 

Explosionen ledde till att mannen åtalades för allmänfarlig ödeläggelse, men i hans lägenhet hittades flera fynd och brottsmisstankarna växte.

Omfattande bombtillverkning uppdagades

Utredningen fann flera mobiltelefoner med filmer där 38-åringen visar hur han framställer bomber i sitt kök, samt inspelade provsprängningar på olika platser i Västerås. 

Polisen hittade också hemmatillverkat TATP, ett högexplosivt ämne som använts vid flera terrorattentat. I bevismaterialet finns även konversationer där 38-åringen hänvisar till terrorattentaten. Mängder av ingredienser som, enligt Nationella bombskyddet, hade räckt till att tillverka 3,5 kilo TATP hittades också. 

Åtalet växte

När 38-åringen går in i rättsalen på Västmanlands tingsrätt står han även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, flera fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, urkundsförfalskning och narkotikabrott.

Fler gärningsmän

Ytterligare två män åtalas. Den ena, en 38-åring från Västerås, ska ha varit med vid provsprängningarna och åtalas därför för flera fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott.  

Den andre mannen, en 59-åring från Göteborg, ska olagligt ha sålt ingredienserna till TATP tillverkningen till 38-åringen och åtalas för brott mot lagen om sprängämnesprekursorer. 

Sprängde bort flera kroppsdelar

Den 38-årige mannen fick livshotande skador av explosionen och har legat på sjukhus stora delar av året men är närvarande under rättegången som beräknas pågå under tio dagar med avslut den 18 november.

38-åringen erkänner att han ligger bakom explosionen den 27 januari men nekar till brottsanklagelserna då han menar att han ville testa göra fyrverkerier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet