Se klippet om slaget vid Badelunda och pilspetsarna som man tror är från slaget 1521. Foto: Melker Blomberg/SVT

Kampen om Västmanland 1521: Vid Badelunda stred Gustav Vasa mot danskarna

Uppdaterad
Publicerad

29 april 1521 utkämpades ett av de största slagen i Västmanlands historia. Vid Badelunda, en bit utanför Västerås, möttes Gustav Vasas soldater och de danska soldaterna som försökte hindra honom att ta makten i Västmanland.

Gustav Vasa var ovetande om att den mindre styrkan hade förintats när den hade firat segern i Köping. Danskarna hade kommit tillbaka när soldater sov ruset av sig och hade haft ihjäl de flesta. Men huvudstyrkan marscherade mot Västerås.

– Danskar som fanns i slottet och runt omkring bestämde sig snabbt för att gå till motattack, Bengt Wallén, vice ordförande i Badelunda hembygdsförening.

Kampen om Västmanland 1521

Vasas soldater och danskarna under Biskopen Didrik Slaghecks ledning möttes här vid Badelunda norr om Västerås. Danskarna var klart färre men var bättre utrustade och hade ryttare.

– Danskar hade runt 400 ryttar och runt 700 fotsoldater, säger Bengt Wallén.

I klippet får ni veta mer om Vasas stridsteknik och om hur kampen om Västmanland fortskred. Det här är del 2 av 3.

Bengt Wallén, vice ordförande i Badelunda hembygdsförening, visar armborstpilar som man hittat på fälten. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Västmanland 1521

Mer i ämnet