Foto: Josef Åhfeldt Racz

Hårdare regler för motortävlingar

Publicerad

Från 1 oktober införs nya nationella regler för den som ska söka tillstång för tävlingar på väg. Det handlar bland annat om att ansökan måste inkomma minst fyra månader innan tävlingen ska genomföras.

– Det som ändras är att de nya reglerna nu även gäller uppvisningar, och det innefatta till exempel cruisingar, säger Karin Spångberg jurist på Länsstyrelsen Västmanland.

Tävlingar påverkas

–Det handlar om alla tävlingar som hålls; allt ifrån rallytävlingar eller bilorientering med något tävlingsmoment, till streetrace och dragrace, säger Karin Spångberg.

Det som är nytt är att alla tävlingar och uppvisningare av fordon omfattas av föreskrifter där det är utökade krav på vad ansökan ska innehålla och när det ska vara inne. Man har alltså redan tidigare behövt ett tillstånd, men kravet på ansökan är större nu.

Ansök i ditt län

Enligt lagen måste man ha tillstånd för att arrangera en tävling eller uppvisning med motorfordon på väg. Man ansöker till Länsstyrelsen i det län där tävlingen ska vara. Om tävlingen berör flera län så är det Länsstyrelsen i det län där tävlingen startar som kan ge tillstånd.

–Det här genomförs då föreskrifterna vi haft hittills är gamla så det behövdes en revidering, och med det nya tillägget att även uppvisningar omfattas av detta och att ansökan ska lämnas in minst fyra månader innan den ska genomföras, vilket är bra så vi som myndighet ska hinna handlägga ansökningarna, säger Karin Spångberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.