Himmeta skola, den med minst antal elever i länet, läggs ner till hösten. En förklaring till att skolan läggs ner är det minskande elevantalet. Foto: SVT Arkiv

Himmeta skola i Köping läggs ner till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsskolan har flera gånger räddats i sista stund från nedläggning – men nu gick det inte längre. På onsdagskvällen togs det slutliga beslutet att Köpings kommun lägger ner Himmeta skola.

– Det här är ett nödvändigt ont, det finns ingen annan väg att gå just nu.

Så beskrev Andreas Trygg (V), ordförande i utbildningsnämnden, förslaget att lägga ner skolan i Himmeta i en intervju med SVT. Nu vet vi att så kommer det bli.

Så många elever berörs

Beslutet att lägga ner skolan kommer till följd av att Köpings kommun går mot ett underskott på 144 miljoner kronor, och att utbildningsnämnden behöver spara ihop 16,2 miljoner kronor för att klara budget.

Därför läggs Himmeta skola, med 29 elever, ner efter nuvarande läsår. En åtgärd som gör att kommunen sparar in 2,5 miljoner kronor i år och 3,5 miljoner kronor nästa år.

Eleverna kommer att få plats i andra skolor i kommunen. Planen är vidare att personalen ska erbjudas jobb på annat håll.

Lingonets förskola läggs ner

På kommunfullmäktige togs också beslutet att lägga ner Lingonets förskola, som ligger i anslutning till Himmeta skola. Där påverkas ett 20-tal barn och även den personalen kommer erbjudas jobb på annat håll i kommunens verksamheter.

I klippet nedan motiverar Andreas Trygg (V), ordförande i utbildningsnämnden, beslutet att lägga ner skolan i Himmeta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett nödvändigt ont”, säger kommunalrådet Andreas Trygg (V). Foto: Gulistan Kavak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.