Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren Mats Strandberg och regissören Mikael Kallin om detaljerna som fascinerar i berättelsen om Salaligan. Foto: Maja Tengnér/SVT

Nu blir fruktade Salaligan pjäs på Västmanlands teater: ”Funnits en skam i staden”

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på lokala berättelser fortsätter från Västmanlands teater – näst på tur är historien om Salaligan.

Och intresset är stort. Redan innan premiären har pjäsen flyttat till stora scenen och det har satts in extraföreställningar.

Salaligans samvetslösa mord är några av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall. Trots att det snart har gått hundra år sedan ligans brott på 1930-talet har skammen länge levt kvar bland Salaborna.

– Både anhöriga till ligans medlemmar och anhöriga till offren har känt mycket skam och inte velat förknippas med det här hemska. Jag har fått det berättat att det under en tid efter morden var skamligt att komma från Sala, säger Mikael Kallin som regisserar pjäsen om Salaligan på Västmanlands teater i Västerås.

Salaligan

Mikael Kallin har jobbat tätt ihop med Fagerstabördige succéförfattaren Mats Strandberg i manusarbetet. De har bland annat träffat anhöriga och läst mängder av förhörsprotokoll för att skapa sin bild av Salaligan och dess ledare Sigvard Nilsson-Thurneman – som hävdade att han hade magiska krafter och hypnotiserade de andra ligamedlemmarna.

I klippet ovan kikar vi in bakom kulisserna och hör vilka blodisande detaljer som fångat regisören och författaren.

Hypnos, mord och en magisk kristallkula – det här är Salaligan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under början av 1930-talet härjade den ökända Salaligan – i videon får du en sammanfattning av vad som hände. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salaligan

Mer i ämnet