Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under början av 1930-talet härjade den ökända Salaligan – i videon får du en sammanfattning av vad som hände. Foto: SVT/TT

Hypnos, mord och en magisk kristallkula – det här är Salaligan

Uppdaterad
Publicerad

Salaligans brott är några av 1900-talets mest uppmärksammade. Under sex år på 1930-talet mördade ligan fem personer i trakterna kring Sala.

SVT har tittat i arkivet och summerat historien om den samvetslösa gangsterligan.

Det har gått snart hundra år sedan Salaligans härjningar, men ligan är inte glömd. Under våren 2023 får den nytt ljus på sig i Västmanlands teaters föreställning.

Hjärnan bakom Salaligan föddes som Sigvard Nilsson. Han tog sig senare namnet Thurneman, som vissa menar var ett anagram av engelskans ”manhunter”. Han var en udda figur med stark dragning till hypnos, ockultism och yoga.

Salaligan

Fast efter sex år

Salaligans brott satte skräck i hembygden under sex år på 1930-talet. Men efter att ha mördat och rånat ett bankbud i fullt dagsljus vid Suckarnas allé under vittnens närvaro åkte ligan fast.

I klippet får du historien om Salaligan och deras samvetslösa brott summerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salaligan

Mer i ämnet