Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antikvarierna Anna Bratås och kollegan Anna Anna Blom Allalouf rider på vågen om Historien om Sverige och satsar på egen film till Länsmuseets sociala medier. Foto: Iris Tiitto/SVT

Historien om Västmanland – Länsmuseet i Västerås gör egen filmproduktion

Publicerad

Nu hakar Länsmuseet i Västerås på SVT:s stora satsning Historien om Sverige. Under hashtagen #historienomvästerås och #historienomvästmanland publiceras egna filmer i sociala medier om länets historia.

– Eftersom vi kommer att se Västmanland flera gånger i serien så passar vi på att göra egna kortfilmer från vår basutställning, berättar Anna Blom Allalouf, programansvarig antikvarie på Länsmuseet. 

Basutställningen är från stenåldern till 2000-talet och museet kommer att följa seriens upplägg kronologiskt i sin egen produktion.

Och det är en hel del västmanländska miljöer som kommer att dyka upp i jätteproduktionen, avslöjar kollegan Anna Bratås. 

Många platser från Västmanland

– Anundshög, Vallby friluftsmuseum, Ekomuseum i Bergslagen, Västerås historiska skeppsmuseum på Frösåker och Lapphyttan i Norberg kommer att vara med. 

Länsmuseet är inte ensamma om att passa på att rida på historievågen. Ett flertal kulturinstitutioner landet runt gör samma sak. 

– Vi tror att intresset för historia kommer att öka i och med tv-produktionen och där hakar vi på, säger Anna Blom Allalouf. 

Se i klippet hur en filminspelning går till på Länsmuseet i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.