Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar trädgårdsexperten hur du enklast känner igen en trädgård från 1700-talet. Foto: Susanna Ahnlund

Följ med trädgårdsexperten genom den nyinvigda slottsparken på Ängsö

Uppdaterad
Publicerad

Delar av parken som bredde ut sig framför Ängsö slott på 1700-talet har återskapats. Genom slottets egna trädgårdsantikvarie fick SVT följa med genom parterrer, buxbom och formklippta växter när parken invigdes på torsdagen.

För att ta reda på hur slottsparken såg ut på 1700-talet har man tittat på gamla bilder och kartor men också grävt sig ned i marken för att upptäcka rester som skvallrar om hur trädgården var uppbygd. Därefter började arbetet med att rita parkens olika delar och beställa plantor. Flera av växterna kommer från Drottningholms slottspark och när de blivit större ska de formas till klot och pyramider.

– Det här är en västmanländsk minivariant av en barockpark, berättar Ulrika Rydh som är trädgårdsantikvarie på Ängsö slott.

Det har tagit fyra år att återskapa parken och restaureringen har kostat cirka 2,5 miljoner kronor, varav 2 miljoner kommer från Länsstyrelsen.

Se klippet ovan och lär dig känna igen stilen på 1700-talets trädgårdar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer