Västmanland bland de bästa landstingen på ekomat. Foto: TT

Hög andel ekologisk mat i vården

Publicerad

Region Västmanland tillhör de bättre landstingen i landet vad gäller inköp av ekologisk mat inom vården. Nästan hälften av maten är ekologisk.

Region Västmanland är bland de bästa i landet bland landstingen på att köpa ekologisk mat till sjukhus och vårdinrrättningar. 47 procent av all mat som köps in är ekologisk och det är man femte bäst i Sverige på.

Ekoökning

Genomsnittet i landet ligger på 40 procent, en ökning från 13 procent sedan 2009. Det visar nya siffror från Sveriges kommuner och Landsting.

– Landstingen och regionerna är angelägna om att minska sin påverkan på miljön och inköp av ekologiska livsmedel är ett av flera bra sätt att göra det på. Vi ser också ett ökat intresse för att köpa närproducerade livsmedel, vilket bidrar till en levande landsbygd, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Regeringens mål

Enligt SKL så köper Landsting och regioner in livsmedel för uppåt en miljard kronor årligen, och det är inom vården som det mesta konsumeras. Regeringen har ett mål om att offentliga aktörers andel ekologiska livsmedel ska vara minst 60 procent år 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.