Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det behövs fler kvinnliga förebilder inom skogsbranschen, anser Åsa Berglund, arbetslagsledare på skogsinriktningen. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Högt söktryck på skogsinriktningen på Ösby – men fortfarande få tjejer

Publicerad

Ösby Naturbruksgymnasium vet att skogsbranschen skriker efter kvinnor som vill arbeta i skogen. Samtidigt är tjejerna få på utbildningen. Anledningen verkar vara en förlegad syn om ett kroppsligt hårt arbete, enligt Åsa Berglund, arbetslagsledare på skogsinriktningen. Men det tankemönstret vill skolan ändra på.

Skolan, som ligger i Saladamm i Sala kommun, har haft många sökanden till skolan i år.

– Det har märkts av på alla naturbruksgymnasier i Sverige. Men vi har känt av det väldigt mycket och främst på skogsinriktningen, säger Åsa Berglund.

Trots det är intresset för skogsutbildningen lågt bland tjejer. Under många år fanns inga tjejer alls på skogsinriktningen, men idag finns det tjejer i varje årskurs.

– Vi har sju tjejer totalt på skogsutbildningen, säger Åsa Berglund.

Tjejer är få i branschen – men eftertraktade

Hon tror att den förlegade bilden av en skogsarbetare hänger kvar.

– Förr krävde yrket att man skulle vara stark för att kunna jobba fysiskt hårt i skogen. Men idag ser verkligheten annorlunda ut. Det är mer teknik och mycket maskinjobb och är absolut ett arbete som passar kvinnor, säger Åsa Berglund och berättar vidare:  

– Många blir erbjudna jobb redan under utbildningen, om de sköter sig.

Skolan har ett stort kontaktnät i branschen.

– Det kommer ofta upp i många sammanhang att man vill anställa kompetenta tjejer inom skogsbranschen, säger Åsa Berglund. 

I klippet berättar Åsa Berglund  om hur skolan försökt locka fler tjejer till utbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.