Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sara Karlberg som är ansvarig för utbildningen berätta om varför hon tror att det är så stort söktryck. Foto: Caroline Slotte/SVT

Högt söktryck till skolhundspedagog – första klassen tar examen i år

Uppdaterad
Publicerad

Den första klassen någonsin kommer utexamineras till skolhundspedagog och resurspedagog i Strömsholm om några månader. Utbildningen startade 2020 och söktrycket har varit stort, menar Sara Karlberg som är ansvarig för utbildningen.

 – Jag tror det börjar gå upp för folk att vi har ett nedärvt behov av att vara nära naturen.

Utbildningen i Strömsholm är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning och som Svenska terapihundskolan ansvarar för. Inför båda terminsstarterna var det över 200 sökande på 20 platser. 

 – Det är en ynnest att få ha med sin hund på jobbet, säger Sara Karlberg som är VD för Svenska terapihundskolan. 

Många av studenterna som sökt in till utbildningen har en egen hund och för att hunden ska bli antagen måste den göra ett lämplighetstest. I testet ser man främst på om hunden gillar att bli klappad av andra människor och om den är miljöstabil. 

– Om vi har tio hundar som gör lämplighetstestet blir cirka åtta godkända. De andra hundarna trivs bättre med att vara familjehundar, berättar Sara Karlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer