Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon helikopterpiloten Aram Rubinstein berätta om brandens första dygn. Foto: Kovan Alshawish\SVT

Piloten om brandens första dygn: ”Blev förvånade när vi möttes av kraftig rökutveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan de stora skogsbränderna som härjat i Västmanland har räddningstjänsten blivit bättre på att kalla in förstärkning från luften i ett tidigt skedde. Därför brukar bränderna som helikopterpiloten Aram Rubenstein och hans kollegor larmas till inte ha hunnit växa sig så stora. Men i fredags, på midsommarafton, var det annorlunda.

– Det var väldigt mycket mer rök och större än vi hade förväntat oss , säger Aram Rubenstein som är pilot och CEO på HeliAir Sweden

Följ den senaste utvecklingen när det gäller skogsbranden i Norberg här.

När mörkret föll på kvällen avslutades deras insats, men en en och en halv dag senare larmades de tillbaka. Branden hade blossat upp igen och spred sig med kraft. Sedan dess har de haft två helikoptrar i luften från morgon till sen kväll. Varje helikopter transporterar 30 kubikmeter vatten per timme.

Skogsbranden i Norberg 2023

Stora utmaningar i brandområdet

Branden härjar i ett område som har bristande vägnät, vilket gör det svårt för brandförsvaret att ta sig fram och bekämpa branden. Enligt piloterna som SVT har pratat med, så är branden nästan under kontroll, men risken för att den flammar upp igen är hög eftersom vädret kan skifta snabbt. Det var längesedan det regnade och vinden matar elden.

– Jag har inte varit med om en sån här torka tidigare,  säger Aram Rubenstein.

I klippet berättar piloten om brandens första dygn och hur det gick sen.

Se helikopterbilderna från branden i Norberg – här är piloternas vy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Norberg 2023

Mer i ämnet