Foto: TT

Hotellen jobbar förebyggande mot sexhandeln

Publicerad

Sexhandeln sker främst på hotell och som vi tidigare har rapporterat har den ökat kraftigt. Ett av de hotell som lyckats förebygga prostitution i deras rum ligger i Västerås. Där utbildas personalen att se varningstecken och tipsa polisen.

Prostitutionen i Västerås och i övriga länet ökar kraftigt, som SVT Nyheter Västmanland tidigare rapporterat om. Varje dag annonserar cirka 20 kvinnor om sexuella tjänster, betydligt fler än tidigare.

Ett av de hotell som jobbar med att förhindra sexhandeln är Scandic i Västerås. De har inte haft några problem, som de vet om, sedan hösten 2015.

– De som vill komma till oss vet att det är besvärligt. Vi ställer för mycket frågor och vi ser dem. I och med att vi upptäcker varningssignaler och tipsar polisen så tror jag att dem inte ser det som ett alternativ att boka rum här, säger Lena Karlsson, hotelldirektör på Scandic Västerås.

Bokar ofta i andra namn

Sexhandeln sker främst på hotell där tjejerna bokar rummet på internet, ofta i andra namn.

– Tjejerna är ofta två när de checkar in och oftast är det inte rätt namn på bokningen. Då brukar vi alltid fråga om legitimation och då blir det ofta besvärligt för då vill de inte legitimera sig, säger Lena Karlsson.

Om de sedan legitimerar sig ändå så checkas de in som vanligt, men då ska skärpan väckas hos hotellpersonalen.

Tittar årligen på informationsfilm

Personalen har utbildats med hjälp av en informationsfilm att hitta olika varningssignaler. Bland annat att försöka upptäcka personer som kommer dit, ofta med av en taxi utan bagage, som bara går upp på våningen.

– Då när vi har lagt ihop de sakerna vi har identifierat så har vi en stark misstanke om vad som försiggår. Då ringer vi och tipsar polisen, säger Lena Karlsson.

Efterfrågar bättre samarbete

Hotellen är i regel bra på att slå larm. Förra året fick polisen drygt 50 tips från hotellen, enligt uppgifter till SVT Västmanland.

Lena Karlsson tycker att servicebranschen och myndigheter kan bli bättre på att samarbeta.

– Det finns ett bra samarbete, men det kan bli bättre, säger hon.

Ny tjänst jobbar för samverkan

Länsstyrelserna i Västmanland och Gävleborg anställde ifjol en regionskoordinator som ska jobba med att förbättra samarbetet mellan myndigheter när det gäller just människohandel och prostitution.

– Jag ska få till en samverkan så att våra myndigheter jobbar tillsammans på ett bättre sätt, säger Jenny Storm regionskoordinator mot människohandel i Mitt.

Det har tidigare använts i storstadsregionerna till mycket gott resultat. Nu testas det alltså på fler ställen runt om i landet.

– I storstäderna har anmälningarna ökat, man har också sett att man kan motverka att fler köper sex genom att kunskapen och medvetenheten ökar, säger Jenny Storm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.