• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Hundar som blodgivare – frågor och svar

Publicerad

Vilka hundar kan bli blodgivare och kan man ge rottweilerblod till en schäferhund? André Rowe på djursjukhuset i Strömsholm svarar på frågor om hundar som blodgivare.

Vilka hundar kan bli blodgivare?

– Hunden ska vara svenskfödd och inte ha vistats utomlands. Är det en hona får hon heller inte ha varit dräktig. Ålder ska vara mellan ett och åtta år och vikten ska vara över 26-28 kilo. Det möjliggör en hel påse blod som är ungefär en halv liter.

Hur ofta kan de lämna blod?

André Rowe, veterinär Foto: SVT

– Våra hundar lämnar fyra gånger per år men teoretiskt sätt så skulle de kunna lämna kanske varannan månad om det behövs.

Hur går det till?

– Först tar vi blodprover och undersöker hunden. När vi ser att den är frisk och i form att lämna blod tappas blodet från halsen.

– Hela besöket är klart på en halvtimme. Det ska inte behöva ta längre tid så hunden tycker det blir alltför jobbigt att vara stilla.

Påverkas hunden mycket?

– Hundarna som kommer hit gör det av egen fri vilja, så att säga. De får inget lugnande eller så. De får en himla massa beröm och så får de en godis efteråt, och det verkar som att det är allt som de behöver.

Kan man ge till exempel schäferblod till en rottweiler?

– Absolut, hundar kan motta blod från andra hundar så det är inte rasspecifikt. Nu pratar vi inte om att ge chihuahuablod till en grand danois för det blir lite fel, men chihuahua kan motta från vilken ras som helst. Det handlar mer om storleken på djuret som lämnar blod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.