Foto: Hasse Holmberg / TT Bild

I år ska älgjägarna leta björnbajs

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska björnstammen rör på sig och snart kan ett revir vara verklighet i Västmanland. Därför ska länet för första gången delta i den årliga inventeringen av björnspillning.

Det finns numer tydliga tecken på att björnar börjar röra sig ner söderut från Dalarna och ett revir i Västmanland kan snart vara verklighet.

För att få en bättre bild av hur djuren etablerat sig kommer bland annat Västmanlands län att delta i årets inventering av björnspillning.

LÄS MER: Fler björnar i Västmanland

De som kommer att få uppdraget är älgjägarna, rapporterar P4 Västmanland. Genom att utrusta dem med ett kit för provtagning ska så många prover som möjligt samlas in och sedan sammanställas av Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det är första gången som vi i Västmanland har fått erbjudandet om att få vara med om det här, säger Daniel Mallwitz, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

De björnar som hittills setts i länet är unga hannar som rör sig över stora områden men ännu finns inga björnar etablerade i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.