Foto: TT

Fler björnar i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Nu har björnjakten inletts i bland annat Dalarna. Ingen björn får skjutas i Västmanland, och ännu finns inget bekräftat björnrevir i länet.

I Västmanland finns ännu ingen permanent björnstam. Det betyder att ingen björn har revir i vårt län. Däremot så går en del björn igenom våra skogar. Antal observationer har ökat stadigt de senaste åren.

– Ja, det blir allt fler björnobservationer de senaste åren, och i år har det blivit rekordmånga observationer i Västmanland, säger Lars Björk på Jägareförbundet Västmanland.

Drar sig söderut

Främst är det i norra delen av länet som björnen syns, men även längre söderut har det observerats björn i år. Bland annat strax utanför Västerås.

Generellt sett utvidgas björnstammen långsamt söderut i Sverige och även Västmanland kan snart komma att få ett eget björnrevir.

– Det kommer nog att dröja några år, men vi ser i Dalarna och Gävleborg att björnen drar sig längre söderut med föryngringar. Värmland hade också sin första dokumenterade föryngring i år, säger Lars Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.