Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Solders, docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, berätta mer om Vittangisjukan och hur den gäckar forskarna. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så påverkar Vittangisjukan – läkaren: ”Kan bryta ben och inte märka det”

Uppdaterad
Publicerad

Den sällsynta sjukdomen kallas i Sverige för Vittangisjukan och finns hos 73 svenskar. Men bara tre har den till hundra procent.

– Tyvärr finns ingen behandling, säger Göran Solders, docent och överläkare i neurologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Officiellt heter sjukdomen HSAN 5 och finns även på några andra håll i världen.

– Där finns ett fåtal familjer beskrivna med HSAN typ 5. Bland annat från Japan och Förenade Arabemiraten, säger Göran Solders.

Sjukdomen beskrevs först 1983 i USA och kartlades i Sverige 2006 då överläkaren Jan Minde på Gällivare sjukhus träffat flera patienter som inte kände smärta. Alla härstammade från Henrik Mickelsson Kyrö, som på 1600-talet grundat byn Vittangi utanför Kiruna.

Under århundraden hade flera av hans ättlingar fört hans gener vidare till avlägsna släktingar i kanske fjärde-femte generationen, utan att veta om det. Det skapade en genetisk mutation i ett begränsat geografiskt område.

Forskning pågår i bland annat Italien, USA och Sverige.

I klippet – hör Göran Solders berätta mer om Vittangisjukan.

Vittangisjukan

• Det finns 73 kända sjukdomsbärare i Sverige. Alla härstammar från en familj i Vittangi. Sjukdomen kallas därför i Sverige för Vittangisjukan. Officiellt namn är hereditär sensorisk och autonom neuropati typ 5, förkortat HSAN 5. HSAN 5 finns även på andra håll i världen men är extremt sällsynt.

• Orsaken är en genmutation som gör att nervsignaler som varnar för smärta, kyla och värme inte är fullt utvecklade. Nästan alla med sjukdomen i Sverige har lindriga symtom – endast tre har sjukdomen till 100 procent, vilket innebär en total smärtokänslighet.

Källa: Socialstyrelsen, Omim, Jan Minde, överläkare Gällivare sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.