Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finasiella stödet från Europeiska socialfonden har inneburit allt för att kunna erbjuda ukrainska flyktingar, berättar skolans rektor Carl Boman Linér. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

I Köping läser över 60 ukrainare Svenska för invandrare – fått fem miljoner i stöd

Publicerad

På Kompetenscenter i Köping studerar sedan tidigare ett tjugotal ukrainska elever via specialistutbildningen Svenska för akademiker.

Nu, med fem miljoner kronor i stöd från Europeiska socialfonden, har man startat tre nya klasser.

– Det har inte varit svårt att få hit eleverna, säger rektorn Carl Boman Linér.

Trycket att fler ukrainska flyktingar skulle få möjligheten att lära sig svenska var stort redan från början. Med finansiellt stöd kan nu Köping erbjuda ett sextiotal elever, med olika bakgrund, utbildning i det svenska språket.

Utöver det erbjuds kvällskurser för elever som inte har möjlighet att studera dagtid på grund av arbete eller annan sysselsättning.

Med hjälp av det finansiella stödet från Europeiska socialfonden, hoppas skolan även kunna satsa på föräldrautbildning och arbetsmarknadskurser.

– Vi vet att det finns ett stort kompetensbehov i regionen.

I klippet får du höra mer om den nya satsningen för ukrainska flyktingar i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.