Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
50, eller kanske 100? – hör kommunalråden i Fagersta och Norberg om alla möten för att få till en ändring av dagens ersättningsmodell. ”Företagen står på randen till konkurs” konstaterar de. Foto: Ann Törnkvist/SVT

I sviterna av svinpesten – Fagersta och Norberg vädjar om ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Av hundratal företag i Fagersta och Norberg som på olika sätt påverkats av svinpestrestriktionerna kan bara ett fåtal få ekonomisk ersättning. Endast de som tvingats avliva djur kan få pengar enligt dagens modell. Nu kämpar kommunerna för att få gehör på högre nivå.

Enligt lag är det endast de som måste ta bort djur vid ett epizootologisk utbrott som får ersättning. Utöver det har Jordbruksverket inte ansvar för andra sorters företagare som tar sig en törn.

Vandring och turridning, restauranger, caféer, och de bolag som arbetar för skogsindustrin. Det är några av exemplen.

Afrikanska svinpestutbrottet

Eftersom ”sekundärt drabbade” inte får backup av lagen driver kommunalråden i Fagersta och Norberg nu på för att Tillväxtverket ska få i uppdrag att rycka ut.

Detta eftersom de har en beprövad ersättningsmodell från covid-19-pandemin.

– Jag tycker faktiskt det är upp till myndigheter att räcka upp en hand och säga ”vi är bra på det här”, säger Johanna Odö kommunstyrelsens ordförande i Norberg i videon.

SVT har varit i kontakt med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och näringslivsminister Ebba Busch (KD) som båda avböjt att ge intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet