Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT träffar Erik Brate på gården: ”Att inte få täckning för det man förlorar vore ju katastrof” Foto: Ann Törnkvist/SVT

Svinpestdrabbad gård i Norberg utmanar ersättningsmodellen

Uppdaterad
Publicerad

Den inkomst från skogen som fick anrika Brategården i Norberg att gå runt försvann under svinpesten – under konkurshot tar familjen upp kampen för att få ekonomisk hjälp.

– Vi måste betala räkningarna, säger Erik Brate.

När svinpesten förvandlade skogen till en no go-zon kunde familjen Brate inte längre få in den halv miljon från skogsavverkning som de behöver för att driva gården.

Och enligt rådande lagar finns ingen ekonomisk hjälp att få.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Jag kan inte uppvisa att jag har förlorat några pengar, men jag får ju inte in några pengar, säger Erik Brate.

Familjen på Brategården är inte ensamma. För att belysa problemet har han nu skickat in en ansökan till Jordbruksverket ändå – blir svaret nej tänker han driva ärendet vidare.

De lamm som föds upp på gården behövs för att hålla landskapet öppet. Här finns kulturlämningar som visar att området bebotts sedan 1300-talet.

I klippet möter du Erik Brate i Norberg mitt i lamningssäsongen. Han driver frågan om ersättning till svinpestdrabbade.

Brategården

Kulturreservatet Bråfors Bergsmansby är en Bergsmansgård med anor från 1200-talet. Själva gården kallas Brategården och är sedan år 2006 ett kulturreservat.

Gården är en av få skyddade bergsmansgårdar i Sverige. Äldsta skriftliga belägg för gården är från år 1354, men arkeologiska undersökningar har visat att järn framställdes här redan under 1200-talet.

Källa: Visit Norberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet