Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit flera dåliga år innan, sen kom svinpesten som pricken över i:et” – spannmålsbonden Erik Holmberg kör grävmaskin vid E18 tills vidare för att få det att gå runt. Foto: Audrey Erath/SVT

Svinpesten blev droppen för bonden Erik – nu kör han grävmaskin vid E18-bygget

Uppdaterad
Publicerad

Svinpesten kom till Fagersta mitt i höstskörden. Spannmålsbonden Erik Holmberg tvingades kasta nyskördad vete och se på när rapsskörden gick om intet. Trots att han fått ekonomisk ersättning är framtiden osäker – tills vidare kör han grävmaskin vid E18-bygget för att klara sig ekonomiskt.

När beskedet kom om att svinpest konstaterats i Fagersta arbetade Erik Holmberg med att skörda vete på en av sina åkrar i Åvestbo.

– Man blir ju helt uppgiven när man står där med tröskan och inte vet om man får fortsätta eller inte, säger han.

Fick kassera skörden

Det slutade med att Erik fick avbryta skörden och kassera det han redan hunnit med. Han saknar egna möjligheter att lagra och torka spannmål och ingen annan gård i området vågade ta emot hans vete. Kravet från Jordbruksverket, för att kunna använda till exempel vete från den smittade zonen som livsmedel, är att det ska lagras i minst en månad först innan det förs ut ur zonen.

– Jag ringde ju dagligen till Jordbruksverket för att höra om man kunde lösa det på något vis, men fick inget svar. Men då var det väl panik i alla led såklart, när det bröt ut, säger han.

Oviss framtid

Nu har han fått en kontakt på Jordbruksverket som han kan ringa direkt. Som primärproducent, växtodlare, har han rätt till ersättning från Jordbruksverket utan något ekonomiskt maxtak, men känner ändå en stor osäkerhet kring hur det blir inför nästa år. Om han kommer få ersättning för merjobbet det innebär att som ekobonde, mekaniskt, få bort den förstörda rapsskörden till exempel.

– Om jag ska odla nästa år så måste jag beställa de insatserna redan nu och ligga ute med pengarna. Och sen kanske det visar sig att det inte går att odla. Det är jätteovisst, säger han.

I klippet: ”Det var hemskt” – Erik Holmberg om när han fick kasta 50 ton nyskördad vete.

Åsa Eriksson (S) kräver snabbare agerande från regeringen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snabbare besked om svinpestersättning? Både Åsa Eriksson (S) och Caroline Högström (M) kommer lyfta frågan om drabbade företag, men har olika syn på regeringens agerande. Foto: Audrey Erath/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.