Foto: Heiko Junge, TT

ICA slutar med engångsartiklar av plast

Uppdaterad
Publicerad

ICA ska sluta sälja engångsartiklar av plast. De ska fasa ut artiklar som engångsmuggar, engångstallrikar, engångsbestick, sugrör och tops.

Arbetet ska vara klart 2020 och produkterna ska bytas ut mot alternativ tillverkade av papper eller andra biologiska material. Plastföroreningen av våra sjöar och hav nämns som huvudanledningen.

– Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling för att hitta nya innovativa sätt att använda återvunnen plast med bibehållen produktsäkerhet samt att hitta nya förnybara material, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen.

Andra aktörer på gång

Sedan tidigare har Lidl också beslutat att även de ska sluta med engångsartiklar av plast, deras mål är att fasa ut dem i sina butiker till slutet av 2019.

Omfattande EU-förslag

Det finns nu också ett aktuellt EU-förslag om ett brett förbud mot engångsartiklar av plast. EU-kommissionen har även fler förslag på hur plastanvändandet ska minskas, det handlar bland annat om återvinning av plastförpackningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.