Bedrägerier med id-kapningar ökar – polisen kritisk till företagens bristande kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägeribrotten med hjälp av id-kapningar blir fler. Det visar siffror från polisen. Enligt myndigheten beror många av fallen på handlarnas bristande id-kontroll vid köp mot faktura på nätet.

– Skulle de här företagen ta sitt ansvar så skulle inte de här brotten kunna begås, säger Maria Karlsson på polisens bedrägerisektion.

I år har det hittills kommit in 530 anmälningar om identitetsbedrägerier i polisområde region Mitt. Och det handlar främst om brott där personer har fått sin identitet kapad och sedan varor beställda i sitt namn via faktura. Att utreda och få någon fälld för dessa brott är med nuvarande regler svårt enligt polisen.

– Vi måste kunna bevisa vem som sitter bakom tangenterna, och hur ska vi kunna göra det när företagen inte kräver en identifiering, säger Maria Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.