Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oppositionen vill se folkomröstning – majoriteten vill frigöra resurser. SVT:s reporter förklarar Foto: SVT

Nu avgörs frågan om Brukskontoret i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad
Det gamla brukskontoret och norra stationen i Fagersta, som kommunen köpte 2018 för att flytta in, vill majoriteten nu sälja för att sedan hyra in sig i – men frågan är kontroversiell.

SVT:s reporter Rebecka Mårtensson förklarar turerna och åkte till Fagersta för att höra båda sidor i frågan inför måndagens beslut i kommunfullmäktige:

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) förklarar varför han vill sälja Brukskontoret – och oppositionsrådet Hans Granlund (V) varför han tycker att det är fel.

Förslaget som har skickats tillbaka en gång och kommit upp igen, innebär att kommunfullmäktige väntas rösta igenom att sälja byggnaderna och hyra in sig i dem men med ett tillägg:

”Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige inte fattar annat beslut, utifrån resultat av folkomröstning eller annat ställningstagande innan dess att kommunen tillträder fastigheterna som hyresgäst, som medför att Fagersta kommun i enlighet med punkt 5 i genomförandeavtalet avbryter genomförandet och överlåtelsen av fastigheterna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer