Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Hart berättar mer om vilken information eleverna får om sugardejting i dag. Foto: Caroline Slotte/SVT

Utbildning om sugardejting vävs in i andra skolämnen

Publicerad

Informationen grundskoleeleverna i Västerås får om sugardejting varierar beroende på vilken skola de går på och hur gamla de är. Dock vävs informationen in i andra ämnen, så som när eleverna jobbar med värdegrundsarbeten.

På vissa skolor finns det kuratorer som har specialområden så som sugardejting eller grooming och på så vis får eleverna mer information om ämnet och på andra skolor involveras ämnet i andra ämnen. 

Katarina Hart är avdelningschef för centrala elevhälsan i Västerås och har ansvar för kuratorerna från förskoleklass till årskurs nio.  

– Vi hoppas att eleverna får tillräckligt med information om hur man beter sig på internet och var man kan söka hjälp och stöd. Kuratorsgruppen har en viktig roll. Vi försöker jobba främjande och förebyggande samt stärka elevernas självkänsla och tillit, berättar hon.

”Det är förskräckligt om det sker”

Att någon elev i Västerås blivit upphämtad under skoltid av en sugardaddy eller sugarmom känner hon inte till. 

– Att de blivit upphämtade under skoltid är inget jag känner till eller fått signaler om. Det är förskräckligt om det sker, säger Katarina Hart. 

Dock menar Hart att det alltid går att förbättra den information eleverna får och jobba mer förbyggande. 

– Jag kan tänka mig att det är ett utvecklingsområde att lyfta de sin sker på nätet. Visar det sig att vi behöver utveckla detta, så gör vi det naturligtvis, säger hon.

I klippet ovan berättar Katarina Hart hurdan information eleverna får om sugardejting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer