Foto: SVT

Ingen lokal förhandling för deltidsbrandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen lokal förhandling mellan deltidsbrandmännen i Arboga-Kungsör och arbetsgivaren, det står klart efter att parterna möttes under torsdagen.

Det var för ungefär två veckor sedan som deltidsbrandmännen i Arboga och Kungsör varslade om uppsägning på grund av missnöje med det nya avtalet RIB-17 som träder i kraft den första maj.

Vid förhandlingen så har arbetsgivaren meddelat representanter från Brandmännens riksförbund att de inte vill förhandla kring ett nytt lokalt avtal. Istället anser de att varslen om uppsägning är en otillåten stridsåtgärd och kommer att ta det vidare enligt Magnus Sjöholm, som är ombud för BRF och deltog vid mötet.

Uppror bland deltidsbrandmän

– Det är beklagligt att de väljer den vägen istället för att diskutera innehållet i RIB-17. Det finns ingen som helst substans i anklagelserna om otillåtna stridsåtgärder, säger Magnus Sjöholm.

Förhandlingar dröjer

Vid mötet närvarade representanter från BRF lokalt samt representanter från arbetsgivarsidan i Västra Mälardalen.

Därmed står det klart är att det på kort sikt inte blir några förhandlingar kring ersättningarna i avtalet RIB-17 som deltidsbrandmännen protesterat mot.

 – Arbetsgivaren menar att de är oförmögna att förhandla kring detta innan frågan om otillåten stridåtgärd är avklarad, säger Magnus Sjöholm.

Möte med SKL väntar

Det som kommer hända först är att Brandmännens riksförbund kommer att ha ett möte med SKL och Pacta kring anklagelserna om otillåtna stridsåtgärder.

Om varslen om uppsägningar bland deltidsbrandmännen blir verklighet kan Arboga och Kungsör stå utan deltidsbrandmän.

SVT Västmanland har sökt Jens Eriksson som är räddningschef för Västra Mälardalen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror bland deltidsbrandmän

Mer i ämnet