Ingen lösning kring LSS hyror i Köping före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget besked i tvisten kring LSS hyrorna i Köpings kommun före sommaren. Det konstaterar båda parter i konflikten efter att man mötts i en förberedande förhandling i hyresnämnden.

Köpings kommun aviserade i slutet av 2016 en hyreshöjning för flera äldre och LSS boende i kommunen med upp till 2000 kronor i månaden. Kommunen såg det som en hyresjustering då man menade att man nu skpade ett mer rättvist system med jämförbara hyror. Någon förhandling med hyresgästföreningen gjordes inte innan.

Hyresgästföreningen kritisk

Många oroliga anhöriga och boende hörde av sig till kommunen och till hyresgästföreningen efter att hyreshöjningarna aviserats. Det berättade SVT Västmanland i december förra året.

LÄS MER: ”Min son är rädd att tvingas flytta”

Hyresgästföreningen är framförallt kritisk till att kommunen genomfört hyreshöjningar utan att förhandla innan men man menar också att hyreshöjningarna i flera fall inte är motiverade.

Kommunen å sin sida menar att man inte ska förhandla med hyresgästföreningen då de flesta LSS-boende har andrahandskontrakt.

Med en sådan praxis finns en risk att boende inom LSS får orimligt höga hyror menar hyresgästföreningen å sin sida.

Ingen lösning i sikte före sommaren

Nyligen hölls en förberedande förhandling i hyresnämnden. Den resulterade i att hyresgästföreningen och kommunen ska komma överens om vilka lägenheter inom LSS som kan jämföras med lägenheter ur det normala bostadsbeståndet. Syftet är att hyresnämnden utifrån en jämförelse bland annat ska kunna avgöra om hyreshöjningarna kan anses motiverade utifrån de skäl som Köpings kommun angett.

LÄS MER: Chockhöjning av LSS-hyror till hyresnämnden

Hyresgästföreningen menar att man tillexempel inte kan räkna in gemensamma ytor i hyresunderlaget på det sätt som kommunen gjort när det gäller äldreboendena då hyresgästen inte förfogar ensamt över ytan. Medan kommunen menar att den boende har nytta av de gemensamma ytorna och att de därför ska räknas på deras sätt.

Vilka lägenheter som ska jämföras beräknas vara klart senare i veckan men någon inspektion av lägenheterna sker troligen inte före sommaren enligt både kommunen och Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.