Foto: svt/arkiv

Inget namnbyte för landstinget Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Västmanland ska forstätta att heta just det. Förslaget att byta namn till ”Region Västmanland” återremitterades på gårdagens landstingsfullmäktige.

Landstingsstyrelsen har tidigare föreslagit att man byter namn till region Västmanland. Det eftersom man från 2017, villkorat av ett riksdagsbeslut, kommer att ta över visst ansvar från staten. Till exempel ansvaret för den regionala utvecklingen. Andra landsting har tidigare ändrat namn till ”region”, till exempel region Örebro, Gävleborg, Västra Götaland och Skåne.

”Landstinget signalerar sjukvård”

Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) vill att landstinget ska byta namn.

– Jag tycker det är viktigt att vi som organisation signalerar vad vi är för något. Landstinget signalerar sjukvård väldigt starkt. Och det är en av våra huvuduppgifter men i och med att vi får över ansvaret från staten för att jobba med regional utveckling är det viktigt att vi signalerar det, sa hon.

”Dyrt och onödigt”

Oppositionsrådet Thomas Högström (M) var tydlig med sitt svar.

– Vi säger nej. Det är dyrt och det är onödigt. Det finns ingen anledning att landstinget i den situation vi är ska lägga 2,5-5 miljoner kronor på ett namnbyte, sa han.

Diskussionen blev stundtals het, men slutade med att man återremitterat ärendet till styrelsen och avvaktar riksdagens beslut om landstinget blir en region eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.