Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Kristinakyrkan i Sala har vigslar genomförts coronasäkert under pandemin. I klippet berättar prästen Kristoffer Dahlqvist om par som bestämt sig för giftermål just på grund av pandemin. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Inställt och nedskalat – så blev bröllopsåret i Västmanland under coronans tecken

Uppdaterad
Publicerad

Färre valde att gifta sig under coronaåret 2020 jämfört med 2019. Förutom inställda vigslar har pandemin förändrat bröllopen. Från storbröllop till avskalat.

– Det kanske till och med varit skönt för många, säger Kristoffer Dahlqvist, präst i Sala.

Under våren 2020 gifte sig färre personer än föregående år i Västmanland. Under sommaren valde dock åter flera att trots allt genomföra vigseln.

Från mars-september syns en minskning på nära 18 procent i antal personer som gift sig i Västmanland, jämfört med i fjol.

I Kristinakyrkan i Sala viger prästen Kristoffer Dahlqvist par. Flera har ändå valt att genomföra sitt bröllop trots pandemin, men coronasäkrat med anpassningar säger han.

– Vi har gått folk till mötes så mycket som möjligt. Även om man gått miste om sin fest så tror jag att det blivit värdefullt att vara tillsammans med den man valt att leva med och de allra närmaste, säger han.

I klippet ovan berättar Kristoffer Dahlqvist om en annan coronaeffekt, en önskan att vara gift under en osäker tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer