Foto: Henrik Holmberg / TT

Tre kommuner i Västmanland försäkrar inte elever under sommarlovet

Publicerad

Enligt en kartläggning som Forena, försäkringsbranschens fackförbund, gjort är det tre kommuner i Västmanland som inte försäkrar skolelever under sommarlovet – Fagersta, Skinnskatteberg och Västerås.

– Skolornas ansvar slutar efter verksamhetstid, säger Brandon Wade, ansvarig på Västerås stad.

Enligt kartläggningen väljer de flesta kommuner i Sverige att försäkra sina grundskoleelever både på skoltid och på fritiden, men 37 kommuner försäkrar endast eleverna under skoltid. Dit hör Fagersta, Skinnskatteberg och Västerås. Forena uppskattar att cirka 590 barn i dessa kommuner även saknar privat barnförsäkring, vilket kan få allvarliga konsekvenser om olyckan är framme.

– Barn som helt saknar försäkring och råkar ut för en skada som gör att de förlorar sin framtida arbetsförmåga får den lägsta ersättningen från Försäkringskassan. En ersättning som ligger under fattigdomsgränsen i Sverige, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, i ett pressmeddelande.

Ansvar under verksamhetstid

Brandon Wade ansvarar för barn- och utbildningsförvaltningens försäkringsfrågor på Västerås stad och han menar att det inte finns något krav på kommunerna, i till exempel kommunallagen, att försäkra på elever på fritiden.

– Det är en bedömning som varje kommun får göra. Sen ska man komma ihåg att den försäkring som vi tecknar under verksamhetstid är en olycksfallsförsäkring som alltså inte gäller om barnen får olika sjukdomar. Det behöver vårdnadshavaren fortfarande ordna med själv.

Men andra kommuner försäkrar ju på fritiden – varför gör ni en annan bedömning?

– När man fattade beslutet en gång i tiden så utgick man bland annat ifrån likställighetsprincipen. Ska vi erbjuda barnen försäkring på fritiden så måste vi göra det med våra medarbetare också och så vidare. Beslutet bottnar också i att skolornas ansvar slutar efter verksamhetstid, sen lämnar vi över till vårdnadshavaren, säger Brandon Wade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.