Allt fler väljer bort sitt vårdcentralbesök för att istället få hjälp från vårdappar. Foto: Alexander Weimar/SVT

Intresset för vårdappar blir en dyr räkning för landstingen

Uppdaterad
Publicerad

Att vända sig till vårdappar för lindrigare besvär och sjukdomar blir allt vanligare. Men även om det bara kostar några hundralappar för dig som privatperson så blir det en tyngre utgift för landstingen.

Att använda sig av en vårdapp istället för att gå till en vårdcentral blir allt vanligare. De flesta vårdapparna fungerar på ett liknande sätt.

Via mobilen kan vårdtagaren skriva in sina symptom eller besvär och välja en tid man vill bli uppringd på. En läkare ringer sedan upp patienten på den önskade tiden och via ett videosamtal går man igenom vad som är fel.

Läkaren kan bland annat be patienten filma med kameran på ställen där man har ont eller fått utslag. Därefter gör läkaren en bedömning och kan till exempel skriva ut läkemedel till patienten.

Dyr nota för landstingen och regionerna

Jönköping är det enda landstinget i Sverige som har avtal med vårdapparna så oavsett varifrån patienten använder sig av tjänsten så hamnar notan i Jönköping som i sin tur fakturerar patientens hemlandsting.

Totalt har landstingen och regionerna i Sverige betalat 153 miljoner kronor för tjänsterna.

Alla vårdbesök behöver inte ske fysiskt

Men även om notan har varit stor för landstingen så är man på Sveriges kommuner och landsting, SKL, positiva till utvecklingen och menar att många läkarbesök inte behöver ske fysiskt.

– Tanken är att den som tar kontakt med vården ska få en kontakt som fungerar just för det behovet man har. I många fall behöver man inte fysisk kontakt utan man kan klara sig med en enklare frågeställning via videolänk, säger Hans Karlsson, chef inom vård och omsorg på SKL.

Utmaningen, enligt Hans Karlsson, är att avgöra vilken typ av kontakt som passar patientens behov.

– Vi ser att allt fler personer tycker det är bra med en tjänst som är enkel, tillgänglig och som gör att du kanske inte behöver gå till en vårdcentral för att få hjälp utan du kan sköta det hemifrån, säger han.

Finns risker

Men det finns kritik till de digitala vårdbesöken. Ett av argumenten emot apparna är bland annat att det kan vara svårt att avgöra bara via en kamera vad patienter har för problem och att läkare kan märka av fler saker vid fysiska möten.

En annan risk som bland annat regionerna och landstingen har flaggat för är att det kan finnas en risk att för mycket antibiotikabaserat läkemedel skrivs ut.

Kroniska sjukdomar och psykisk ohälsa kan bli nästa

Men trots kritiken så tror företaget bakom appen Kry att man kommer kunna utvidga sin vård ytterligare.

– Idag så hjälper vi främst patienter med primärvårdsbesvär men långsiktigt ser vi att vi kan hjälpa en större bredd av patienter med till exempel vissa kroniska sjukdomar. Andra besvär som psykisk ohälsa fungerar även jättebra digitalt då man kan erbjuda en hög tillgänglighet och hjälp raka vägen till patientens hem, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry.

Så mycket har landstingen och regionerna betalat till vårdapparna

Blekinge län: 1 120 000 kr

Dalarnas län: 2 670 000 kr

Gotlands län: 520 000 kr

Gävleborgs län: 2 330 000 kr

Hallands län: 4 030 000 kr

Jämtlands län: 1 160 000 kr

Kalmar län: 1 770 000 kr

Kronobergs län: 1 470 000 kr

Norrbottens län: 1 630 000 kr

Skåne län: 20 770 000 kr

Stockholms län: 67 190 000 kr

Södermanlands län:  3 300 000 kr

Uppsala län: 5 010 000 kr

Värmlands län: 2 070 000 kr

Västerbottens län: 1 740 000 kr

Västernorrlands län: 1 850 000 kr

Västmanlands län: 2 410 000 kr

Västra Götalands län: 24 920 000 kr

Örebro län: 2 690 000 kr

Östergötlands län: 4 890 000 kr

Totalt: 153 530 000 kr

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.