Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har mördarbakterien ökat i Västmanland – i klippet svarar smittskyddsläkare Daniel Heimer på tre frågor om den invasiva streptokocken. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Invasiv streptokock bakom tre dödsfall i Västmanland – därför ökar mördarbakterien

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva streptokocken skördade tre liv i Västmanland förra året. Antalet fall av bakterien ökade markant under 2023 och har fortsatt i år.

– Ibland tar den sig in i kroppen och blir mer inträngande, berättar smittskyddsläkaren Daniel Heimer på Region Västmanland.

Den kallas ibland ”mördarbakterien” – den invasiva streptokocken typ A. Den påverkar blod eller vävnader och kan bland annat leda till blodförgiftning. Har en person fått den invasiva varianten är dödligheten åtta till tio procent.

– I vissa fall är den väldigt farlig, säger Daniel Heimer.

Kraftig ökning

I Västmanland har antalet fall ökat kraftigt under 2023 jämfört med åren innan. Förra året drabbades 36 personer i länet, varav tre dog. I år har redan åtta personer drabbats. Ökningen syns i hela landet.

Man skyddar sig mot smitta genom god hygien, speciellt handhygien, samt att undvika nära kontakt med sjuka personer med förkylningssymptom, feber eller annat som skulle kunna vara streptokocker.

FALL AV INVASIV STREPTOKOCKER I VÄSTMANLAND

År: Antal fall

2023: 36

2022: 12

2021: 4

2020: 9

2019: 18

2018: 26

2017: 17

2016: 18

2015: 18

2014: 18

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.