Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepidemiolog Magnus Gisslén om den rekordartade ökningen av invasiva streptokocker. Foto: SVT

Rekordökning av invasiva streptokocker i landet

Uppdaterad
Publicerad

De dödliga invasiva streptokockerna har ökat kraftigt i Sverige. Vid slutet av 2023 har antalet fall mer än tredubblats jämfört med i fjol, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Fram till och med 17 december har 1 244 fall av invasiva streptokocker registrerats i år, vilket är det högst uppmätta antalet i landet hittills. Jämfört med förra årets 374 fall är det en ökning på 233 procent. Det visar Folkhälsomyndighetens siffror.

Streptokocker är en bakterie som för de flesta smittade ger en mildare infektion. Att infektionen blir invasiv innebär att den sprids i kroppen och kan leda till allvarligare infektion och sepsis, vilket kan vara livshotande.

Personer infekterade av invasiva grupp A-streptokocker behöver omedelbar vård. I Sverige är dödligheten i sjukdomen omkring tio procent – utan avancerad sjukvård ännu högre.

Pandemin tros vara orsaken

Invasiva streptokocker smittar lätt genom direktkontakt från människa till människa, eller indirekt via föremål eller droppsmitta.

Spridningen av sjukdomen sattes likt andra infektionssjukdomar på paus under pandemin, när alla uppmanades att tvätta händerna och hålla avstånd.

2023 sticker däremot ut även när man jämför med innan pandemin. Det är till exempel över 60 procent fler fall i år jämfört med 2019.

Enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén tros även ökningen av smittan ha med covid-19 att göra.

– På grund av pandemin så har vi inte exponerats för lika mycket bakterieämnen, det gäller både streptokocker och andra bakterier och virus. Immuniteten har blivit sämre och det är färre som får de lindrigare infektionerna som bygger upp immuniteten, säger Gisslén till nyhetsbyrån TT.

Fakta: Invasiva streptokockinfektioner

Grupp A-streptokocker (gas) är den typ av streptokocker som orsakar flest infektioner och de allvarligaste infektionerna hos människor.

Tecken på allvarlig infektion är till exempel hög feber, sänkt medvetande, att man har svårt att få i sig vätska, får en kraftig hudrodnad eller blir förvirrad. Då är det viktigt att man snabbt söker vård.

Bästa sättet att förebygga spridning är god hygien.

Inkubationstiden är mellan ett och tre dygn. Diagnosen ställs via snabbtest, odling eller genom att bakteriens arvsmassa påvisas.

De invasiva grupp A-streptokockerna är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.