På cirka 500 cirkelytor i ett område på 4000-5000 hektar i brandområdet ska beteskador på tall ses över. Foto: Melker Blomberg/SVT

Skogsbranden i Västmanland: Satsade miljonbelopp – nu riskerar den nya skogen ätas upp

Uppdaterad
Publicerad

Skogsnäringen i Västmanland har satsat tiotals miljoner för att få upp en ny skog efter den stora skogsbranden 2014. Nu hotas de nya tallplantorna av klövviltet som hittat tillbaka till brandskogen igen.
– Branden tryckte först ut viltet. Nu trycks de tillbaka av foderresursen som blir mer och mer attraktiv för viltet, säger Matts Rolander som är viltsamordnare på Skogsstyrelsen.

Skogstyrelsen genomför en inventering av brandskogsområdet i Västmanland. Den ska visa hur hårt drabbat den helt nya planterade skogen är av klövviltet. Osäkerheten och oron hos skogsnäringen är att de nya planterade träden ska bli föda för hungriga älgar.

Ett av målen som har satts upp är att sju av tio plantor ska vara skadefria vid fem meters höjd.

– För att nå det kan det högst vara fem procent årliga skador, för skadorna fylls ju på år för år. Ibland äter älgen på samma tall och ibland på en helt ny som inte tidigare varit betad, säger Matts Rolander

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.