Tjej och fågel struts utomhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hänger med vart jag än går”. Se Isa Hallins struts, gås, anka och många andra olika fågeldjur hon har i trädgården hemma i Sala. Foto: Elin Krell/SVT

Isa i Sala tar sin struts på promenad: ”Är hellre med mina fåglar än människor”

Publicerad

Det började med att Isa Hallins familj i Sala skaffade några hönor. Det var 18 år sedan. Nu äger hon även bland annat kalkoner, gäss och strutsfåglar.

– När jag har lärt mig mycket om en viss fågel blir jag nyfiken och vill lära mig om fler, säger hon.

Att äga så många fågeldjur som Isa Hallin gör är krävande. Hon spenderar minst två timmar varje dag åt att kolla att alla mår bra.

– Det är när man står och glor på varje individuell fågel som man lär sig att se om de blir dåliga.

Samtliga fåglar bor utomhus i trädgården. Alla bor i olika storlek av inhägnader, utom pärlhönsen, ankorna och gässen som går fria på gården med tillgång till skydd.

Får vem som helst bara skaffa en struts?

– Man ska ju gå en kurs i strutshållning. Jag har ett laminerat certifikat på att jag har gått den här strutskursen så jag kan bevisa att jag får äga en struts, säger Isa Hallin.

I klippet: Struts, gås, anka och många andra olika fågeldjur. Följ med till Isa Hallins trädgård i Sala.

Regler för sällskapsfåglar

Den som har fåglar för sällskap eller hobby måste känna till och följa djurskyddsbestämmelserna för sällskapsfåglar. De handlar bland annat om
skötsel, foder och utrymmen och om vad om gäller vid resor och när fågeln blir sjuk.

Som exempel är fåglar sociala djur och en huvudregel är att de ska hållas i par eller grupp. En ensam fågel måste få tät social kontakt med en människa.

Olika fåglar har också olika behov till exempel av mat och storlek på utrymme. Fåglar får hållas utomhus så länge de alltid har tillgång till ett utrymme där temperaturen är över 0 grader, är skyddade mot regn och vind och har tillgång till skugga under sommaren.

De får inte matas med matavfall.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.