Foto: Robert Gustavsson/SVT

Jacob i Hallstahammar utvecklar brädspel för världsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Fryxelius, bosatt i Hallstahammar är en av fem bröder som utvecklar brädspel i familjeföretaget. I Sverige är det kanske bara spelentuasterna som känner till dom, men i resten av världen är de en av de största brädspelsföretagen just nu.

För ett år sedan flyttade kemilärare Jacob Fryxelius från Stockholm till Hallstahammar och anledningen var jobbet på NTI Gymnasiet i Västerås. Frågan är hur länge han blir kvar där, för jobbet som spelutvecklare på familjeföretaget Fryx Games går riktigt bra.

– Det var ju farhågor att alla datorer, läsplattor och telefoner med spel på skulle minska engagemanget för brädspel, men det har faktiskt fortsatt att öka, säger Jacob Fryxelius.

Världssuccé

Det mest kända spelet som Jacob har utvecklat är ”Terraforming Mars” där spelarna ska göra planeten Mars bebolig. Spelet toppar listor för brädspelare och betecknas som en världssuccé. Och om det blir ekonomiskt möjligt framöver så kan han tänka sig att öka tiden som spelutvecklare.

– Den chansen vill jag inte missa. Det är intressant att få människor att tänka, både i stora perspektiv och annorlunda banor. När jag låter spelet funka på ett visst sätt så känner spelaren att ”nu är det allvar” eller nu är det ”bråttom”. Ideer finns, det gäller bara att göra dom färdigt kunna ge ut spelen, säger han.

I leksaksbutiker och affärer är valmöjligheterna begränsade när det gäller intressanta spel enligt Jacob Fryxelius. 

– Men det har blivit bättre tack vare att de har gått så bra i hobbyvärlden och då vågar bokhandlare och leksakshandlare satsa.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.