Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster: Laura Akpinar, Råda Gunnillson, Filippa Cirkovic och Soliana Neamin. Foto: Hanna Eklund/SVT

Årets jämställdhetspris till tjejforum på Bäckby: ”Äntligen fick vi hamburgaren”

Uppdaterad
Publicerad

På Bäckby i Västerås driver Rädda Barnen ett tjejforum som nu prisas för sitt arbete med att stärka tjejers röster och möjligheter att förbättra sina liv.

– Du vet när man har kött och bröd och slår ihop till en hamburgare, äntligen fick vi den, jag menar att det känns som ett kvitto på allt jobb, säger Soliana Neamin, som är en av aktivitetsledarna.

Priset delas årligen ut av Jämställdhetsrådet, som består av representanter för bland annat länets kommuner, näringsliv och akademi. Landshövding Johan Sterte är ordförande.

I klippet berättar ledarna för Tjejforum Bäckby mer om verksamheten och hur det var att få priset.

Motiveringen

Västmanlands jämställdhetspris år 2022 tilldelas Rädda Barnen för deras enastående arbete med att engagera och lyfta tjejers röster och stärka deras egenmakt. Genom tjejforum stärks tjejers röster och möjligheter att påverka sina liv och utvecklingen i sitt närområde. Ledarna i tjejforum låter arbete med jämställdhet och antirasism gå hand i hand och förbättrar villkoren och tryggheten för tjejer i bostadsområdet. Det är ett arbete som bidrar till det jämställdhetspolitiska målet om jämställd makt och inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.