Jehovas vittnen lämnar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Femtusen frivilliga ur det religiösa Jehovas vittnen byggde ett förstklassigt högkvarter i Arboga med bostäder, kontor, möteslokaler och storkök. Idag, trettio år senare, står allt tomt.

Jehovas vittnen har lämnat sitt svenska högkvarter i Arboga. Vi upptäcker fler övergivna högkvarter, som det i Norge och Island. På andra sidan Atlanten står självaste världshögkvarteret till försäljning. Vad är det som händer i organisationen som väntar på jordens undergång?

Under början av åttiotalet samlades runt fem tusen frivilliga utanför Arboga för att bygga en fastighet på mer än 20.000 kvadratmeter. Den skulle innehålla ett sjuttiotal bostäder, kontor, möteslokaler, storkök, och tryckeri. Det blev ett förstklassigt bygge, med en standard som än idag beskrivs som mycket hög. Här bodde och arbetade ett hundratal personer, som ansvarade för den svenska grenen av Jehovas vittnen med ungefär 23 000 medlemmar.

”Aldrig sett så välskött fastighet”

De närmaste grannarna känner till att fastigheten är till salu, men de flesta vet väldigt lite om vad Jehovas vittnen egentligen har gjort i Arboga de senaste 34 åren. Vi får höra att det kan finnas några få medarbetare kvar i byggnaden och följer med en representant för Arboga kommun, som har beslutat köpa det före detta högkvarteret för åttio miljoner kronor, för att se om vi blir insläppta.

– Det är i ett fantastiskt skick, har aldrig sett en så välskött fastighet, vore det en bil skulle jag säga att den knappt är söndagskörd, säger Olle Ytterberg, före detta socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga.

Men det trossamfund som gjort sig känt för dörrknackning, öppnar inte när SVT och före detta kommunalrådet står utanför dörren, trots att vi ser åtminstone en medarbetare, som sitter och jobbar innanför fönsterrutorna.

Världshögkvarteret till försäljning

För att få reda på mer om anledningen till flytten måste vi göra som Jehovas vittnens svenska ledning och lämna Arboga.

Strängnäs blev under nittiotalet uppmärksammat för att ha världens största sammankomsthall för Jehovas vittnen, med plats för tio tusen personer. Idag är den sedan länge såld. På vägen hittar vi många fler försäljningar, av Rikets Sal, vittnenas motsvarighet till kyrkor, runt om i landet.

Det ska visa sig att det inte bara är högkvarteret i Sverige som har övergivits, utan även det i Norge och Island och på andra sidan Atlanten är självaste världshögkvarteret, ett trettiotal fastigheter i Brooklyn Hights, New York, värderade till runt en miljard dollar, till försäljning.

Vart är de som ständigt lever i den yttersta tiden på väg?

– Mamma och jag var ute och letade efter hus, 1975, men Harmageddon kom inte, berättar ett före detta vittne.

Nytt skandinaviskat högkvarter

Jehovas vittnen har flera gånger förutspått Harmageddon, men den här historien kommer inte att avslöja något nytt datum för jordens undergång. Istället upptäcker vi att de svenska, norska och isländska vittnena har flyttat till Danmark, till ett nytt centraliserat skandinaviskt högkvarter, som inrättades i Holbaek, september 2012 och nu ansvarar för runt 50 000 vittnen.

Där finns bland annat Lars-Erik Eriksson, talesman för Sverige, som på telefon meddelar att vi inte kommer att få någon intervju.

– Vi är inte intresserade av det.

Ett före detta högt uppsatt Jehovas vittne i USA, William Bowen, som arbetat på världshögkvarteret i Brooklyn, tror att en av anledningarna till att vittnena flyttar är att de vill isolera sig.

– De vill avskärma sig från samhället, slippa granskning och negativ publicitet, säger han.

William Bowen berättar att ett nytt världshögkvarter håller på att byggas en bit utanför New York, i Warwick, och ska stå klart 2017.

SVT har bett Jehovas vittnen om en intervju, men de vill inte ställa upp och hälsar att vi har vilseledande källor och kan hitta trovärdig information på deras hemsida.

Om Jehovas vittnen

Visa

* Grundades av bibelforskare i USA i slutet av 1800-talet

* Grundare anses vara Charles Taze Russel

* Anser sig vara den enda sanna kristna läran och avvisar samarbete med andra religiösa samfund

* Väntar på guds krig, Harmageddon, jordens undergång, då 144 000 vittnen kommer till himlen och övriga frälsta får leva i ett paradis på jorden.

* 91 högkvarter i världen

* 7,9 miljoner förkunnare i 239 länder

* Drygt 22 000 förkunnare i Sverige

Källa: Jehovas vittnens årsbok 2014 och Jehovas vittnens hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer