JO: ”Mycket oroande situation på Sundbo”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en oanmäld inspektion av Justitieombudsmannen (JO) i november 2018 på ungdomshemmet Sundbo i början av november har ungdomar placerade på hemmet berättat att personal utsätter dem för våld i utrymmen där kameraövervakning saknas.

På knappt två år har det gjorts fem lex-sahraanmälningar angående allvarliga missförhållanden på ungdomshemmet som ligger utanför Fagersta. Enligt JO ger detta en mycket oroande bild av situationen på ungdomshemmet. Liknande uppgifter om våld kom fram även vid en tidigare inspektion genomförd av IVO för ett år sedan.

– Det är nån som har uppgivit att det har använts övervåld. Det ska vi inte hålla på med. Vi har folk som är utbildade, och första grunden är att undvika våldssituationer. Varje våldssituation är ett misslyckande, säger Arne Andersson, institutionschef på ungdomshemmet Sundbo.

”Där händer det saker”

JO betonar att ungdomarna vid den så kallade Opcat-inspektionen i november inte hade möjlighet att tala ihop sig på förhand.

Flera av dem redogjorde samstämmigt för att personalen tar in dem på bostadsrummen och ”där händer det saker”.

– Ungdomar har uppgivit för mig att det hänt saker... jag har sagt att vi ska inte hålla samtal i deras rum, utan att det ska ske i en bestämd lokal, säger Arne Andersson,

JO kräver nu att Sundbo omedelbart genomför åtgärder för att förbättra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.