Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska försöka rädda så mycket det går”. Hör julgransodlare Lisa Nylinder utanför Västerfärnebo berätta om hur det ska gå till. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Julen räddad för Lisas granodling – efter hävda restriktioner för svinpesten

Publicerad

För mindre än en vecka sedan hävdes restriktionerna för afrikansk svinpest i samtliga kommuner utom Norberg och Fagersta. På rätt sida gränsen kommer nu julgransodlarna i Norrhörende åt sina marker igen. Nu ska granarna ut till försäljning.

– Nu blir det bråda tider, men det är härligt, säger Lisa Nylinder.

De gamla restriktionerna var förödande för julgransodlingen strax utanför Västerfärnebo i Sala kommun. All mark låg inom svinpestrestriktionerna, och innebar att odlarna bara kom åt 10 procent av sina julgranar – motsvarande drygt 700 av 7 000 granar. De hade nämligen fått nej till att ta hand om granarna, som växer på skogsmark.

Men i slutet av november kom beskedet som räddar julen. Restriktionerna har hävts.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Vi har missat de två största leveranshelgerna, men kan försöka rädda så mycket det går. Vi jagar kunder och leveranser, säger Lisa Nylinder.

Även om vinterns försäljning är viktig, är det framför allt viktigt att nu kunna sköta om granarna efter högtidsdagarna.

– Så att vi kan formklippa och göra dem bra. Annars hade vi förlorat flera generationer av julgranar.

”Ska försöka rädda så mycket det går”. Hör julgransodlare Lisa Nylinder berätta hur det ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet