Kajen i Västerås hamn renoveras. Nu har man kommit halvvägs Foto: Melker Blomberg/SVT

Renoveringen av kajen i Västerås hamn halvvägs till målet

Uppdaterad
Publicerad

Kajen i Västerås hamn renoveras just nu. Halva delen av den gamla kajen som byggdes på 50-talet är nu upprustad för att klara belastningen av fartyg som väntas öka i framtiden då fler och större fartyg ska kunna trafikera Mälaren.

Det då slussen i Södertälje breddas och farlederna in till Västerås och Köpings hamnar ska muddras så större båtar kan ta sig till och från hamnarna.

– De här åtgärder var varit viktiga att ta tag i för att kunna få ut full kapacitet vid kajen som var i dåligt skick och i stort behov av renovering, säger Isabell Lindgren Stoor, projektchef anlitad av Västerås stad.

Paus i vinter

Nu har arbetet kommit halvvägs och ska under vintern pausas. Planen är att återuppta arbetet i mars 2018. Den renoverade halvan av kajen är klar att användas.

Omfattande arbete

Renoveringsarbetet har bland annat bestått av renovering av strävpelarna i och under vattenlinjen samt renovering av krönbalken utmed kajen och en ny pålad betongbalk för stödbenen till hamnens största kranar är byggd.

– Saltinträngning och sprickor i kajens betong har gjort att omfattningen på reparation och renovering av kajen har utökats. Byggledarna på plats har skött detta på ett väldigt bra sätt, säger Isabell Lindgren Stoor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.