Kampanj mot tvångsgifte på Västerås flygplats. Foto: SVT

Kampanj på Västerås flygplats ska stoppa tvångsgifte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 finns det en lag som förbjuder tvångsäktenskap. Av de 65 fall som hittills anmälts har de flesta lagts ner och inget har ännu lett till åtal. På flygplatsen i Västerås har man nu en kampanj för att förhindra tvångsäktenskapsresor.

SVT har tagit fram ny statistik som visar på att många fall av tvångsgifte inte prövas rättsligt. Sen den nya lagen träddde i kraft i juli 2014 har 65 fall av misstänkt äktenskapstvång och vilseledande till äktenskapsresa polisanmälts. 52 av fallen har lagts ner och i 13 fall pågår utredningar.

Kampanj på Västerås flygplats

På Västerås flygplats är det många som flyger via London till sina hemländer. Därför har man nu startat en ny kampanj där för att belysa problemen med tvångsgifte.

– I länet har vi personer som har blivit bortgifta. Både tjejer och killar. Vi har personer som har blivit förda utomlands. En del personer har fått komma hem igen och en del är fortfarande kvar utomlands – mot sin vilja, säger Pernilla Börjesson utvecklingsledare för våld i nära relationer på länsstyrelsen i Västmanland.

Information på toaletterna

Runt om på flygplatsen rullar information på de uppsatta skärmarna om information kring vad som gäller kring tvångsgifte. Det ska även sättas upp flygblad på toaletten där man i lugn och ro kan läsa mera. Där kommer även nödkort att finnas tillgängliga.

– Det är små visitkort med information kring vad man ska tänka på. Dels var de ska söka hjälp men också vad som är viktigt om de blir förda utomlands. De ska spara kopior på pass, informera var man blir förd någonnstans, försöka behålla uppkoppling och så vidare, säger Pernilla Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.