Ryttarprofil friades från misstankar om våldtäkt – nu får han ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den ryttarprofil i Västmanland som i fjol friades från misstankarna om våldtäkt får nu ersättning med 51 000 kronor. Ryttaren hade ansökt om dubbla ersättningen, men får nu ersättning för den period han satt häktad. Det slår Justitiekanslern fast.

Mannen friades först i Västmanlands tingsrätt i augusti 2021 och sedan även i hovrätten förra året från tre fall av våldtäkt.

Han sökte ersättning för att hans företag kommit till skada under period han satt häktad, men enligt Justitiekanslern har mannen inte rätt till den typen av ersättning.

Elitryttaren uppger att tiden han satt frihetsberövad var väldigt påfrestande och kräver därför högre ersättning. För att det ska beviljas måste läkarintyg eller utredning lämnas in till Justitiekanslern, men det har inte gjorts.

Därför anser JO inte att det finns skäl till den högre ersättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.