Kartläggning visar: Hemlösheten minskar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av ökad hemlöshet i Västerås vänder siffrorna nedåt. Det är en svag minskning på 17 personer och tappet sker bland de allra mest utsatta.

– Det vi ser är att minskningen sker i gruppen akut hemlösa, en grupp vi värnar mycket om och som är i stort behov av hjälp, säger Christina Persson som är utvecklingsledare på individ och familjeförvaltningen.

Det är hennes nämnd som årligen kartlägger hemlösheten i Västerås. Totalt räknades de hemlösa til 569 personer förra året.

Olika typer av hemlöshet

I kartläggningen delas de hemlösa in i fyra grupper där de akut hemlösa är mest utsatta, sover utomhus, på akutboenden eller härbärgen. Därefter kommer de som bor på boende eller någon form av institution. Personer som bor i en bostad ordna av kommunen räknas till grupp tre, och allra sist räknas de som bor hos vänner eller familj. 

Mörkertalet

Den sista gruppen är svår att räkna och kommunen befara att det finns ett mörkertal av flyktingar som bor hos släkt och vänner. Därför uppmanas läsaren att tolka studiens siffror med försiktighet. 

Kartläggnignen visar att 60 procent, 340 personer, av de hemlösa är födda i Sverige och när det gäller orsakerna till hemlösheten och pekas missbruk ut som en vanligt bidragande orsak. Samtidigt poängterar författarna att det i många fall är flera faktorer som tillsammans gör att en person hamnar i hemlöshet. 

Vilka räknar och kartlägger?

Räkningen genomförs alltid under vecka 48.

Myndigheter och frivilligaorganisationer i Västerås rapporterar in information om de hemlösa de har haft kontakt med under veckan.

Kartläggningen har genomförts via ett webbaserat enkätformulär men med pappersenkät vid behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.