Polisen hittade krossat brunt glas, från brandbomben, mellan fönsterrutorna. Foto: Ur polisens förundersökning

Kastade in brandbomb i kvinnas lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

26-åringen skickade kärleksförklaringar, gåvor och stod utanför matbutiken när kvinnan kom ut. Enligt åklagaren trodde han att de hade ett förhållande. Det slutade med att han kastade in en brandbomb i kvinnans lägenhet i Västerås.

Nu åtalas den 26-årige mannen för olaga förföljelse och försök till grov mordbrand.

– Det handlar om en riktig stalker. De hade gemensamma bekanta på Facebook, men hade aldrig träffats, när han började skicka meddelande till henne, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

När kvinnan blockade honom på alla sociala medier kontaktade han henne via påhittade Facebook-profiler och han ska även ha skrivit till hennes syskon.

Ville ha barn

Enligt åtalet ska 26-åringen ha förföljt kvinnan sedan juni 2016.

Kvinnan har lämnat in över 40 sidor med material till polisen där hon sammanställt flera av meddelanden – det handlar om ovälkomna kärleksförklaringar med kränkande sexuella anspelningar.

– Han ville skaffa barn med henne, han ville begravas med henne, säger åklagaren.

Kvinnan var så rädd att hon inte vågade vara ensam hemma, antingen hade hon kompisar eller släktingar där.

Stod utanför fönstret

Den 9 mars i år hade hon besök av en manlig kusin. De satt och tittade på tv när de hörde ett ljud utanför fönstret. Utanför stod den 26-årige mannen.

Kusinen blev irriterad, öppnade fönstret och bad 26-åringen gå. Han sa också att han var kvinnans pojkvän.

Några timmar senare fick hon en brandbomb genom fönstret. Fönsterkarmen fattade eld men tillskyndande grannar kunde snabbt släcka branden.

– Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Carl-Johan Norström.

Mådde dåligt

26-åringen har erkänt att han kastat in brandbomben då han var besviken på kvinnan.  Enligt 26-åringen hade kvinnan fått honom att tro att de skulle gifta sig.

I förhör har 26-åringen sagt att han mått dåligt en längre tid. När han kände att hans tv började prata med honom kastade han ut den, därefter slog han sönder sin lägenhet.

Något datum för rättegång är inte bestämt – 26-åringen genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.