Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Dan Haglund berätta om mailet. – Man har ju också ett civilt ansvar att säga ifrån när något fel är på väg att begås, menar han. Foto: SVT

KD-politiker i Surahammar kritiseras för mejl till kommunchefen: ”Högst olämpligt”

Publicerad

I ett kritiserat mejl skriver den tillträdande majoritetspolitikern Dan Haglund (KD) till kommunchefen i Surahammar att det kommer att ”utkrävas personligt ansvar” av henne om hon avskedar en anställd som stängts av från sin tjänst.

– Inget olagligt agerande men i allra högsta grad olämpligt, menar Jörgen Ödalen, statsvetare på MDH.

På måndag väntas den nya majoriteten officiellt ta över makten i Surahammar: M, L, KD och C tillsammans med SD.

Men redan innan koalitionen har tillträtt på sina poster kritiseras nu Kristdemokraternas lokala ordförande för att i ett mejl ha försökt påverka kommunchefen i hennes beslut rörande en anställd. Haglund skriver bland annat att:

”De fem partier som ämnar ta över styret i kommunen (M, KD, C, L och SD) ska inom kort träffa XX och höra hans berättelse om vad som hänt. Om du genomför den olagliga uppsägningen innan vi haft vår träff med XX samt utvärderat densamma kommer det att krävas personligt ansvar av dej via de legala möjligheter som finns.”

Haglund säger dock till SVT att mejlet inte var menat som påtryckning. I videon förklarar han varför han skickat mailet och poängterar att han gjort det som privatperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer