KD vill att ny teknik ska möta vården i Köping

Uppdaterad
Publicerad

I en motion föreslår Kristdemokraterna att regionen ska utveckla ett innovationscentrum i Köping, där näringslivet och och sjukvården kan mötas för att testa ny teknik inom ortopedi och rehabilitering. Expektrum i Västerås är inspirationmodell.

– Vi behöver bli mycket bättre på att använda kunskap när det gäller teknik i sjukvården, säger Malin Gabrielsson (KD).

Kristdemokraterna föreslår ett utvecklingscenter inom ortopedi och rehabilitering i Köping. I en motion till regionfullmäktige menar de att innovation måste komma snabbare in i vården. De efterlyser en fysisk plats där ny teknik, utbildning och forskning kan möta sjukvården för att hitta nya arbetssätt och få upp intresset för sjukvård och teknik.

– Jag hoppas att regionstyret tittar på förslaget nyfiket åtminstone, så man kan ha en diskussion om hur man kan använda ny teknik i västmanländsk vård, säger oppositionsrådet Malin Gabrielsson (KD).

Socialdemokraterna skriver att de måste titta närmare på frågan innan de kan uttala sig. 

Det handlar dels om att utveckla vården snabbare och mer effektivt men också om att utveckla sjukvårdscentrum i hela länet.

Vad det skulle kosta vet hon inte i nuläget.

– Vi lägger redan flera miljoner för att utveckla näringslivet inom välfärdstjänster så på det viset finns det pengar som man skulle kunna använda, men det beror ju också på hur man gör, säger hon.

Hör Malin Gabrielsson (KD) i klippet om exempel på vad för innovationer ett utvecklingscentrum kan bidra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.